Κάστρο Πλαταμώνα
Ιστορία
Το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Πιερίας, είναι ένα κάστρο σταυροφόρων (χτισμένο μεταξύ 1204 και 1222) στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία) και βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ολύμπου, σε στρατηγική θέση που ελέγχει την έξοδο της κοιλάδας του Τεμπών, μέσω της οποίας περνά ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία και τη νότια Ελλάδα. Ο πύργος, ο οποίος έχει θέα στον αυτοκινητόδρομο, είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο.
Σημαντικές ανακαλύψεις είναι το διοικητικό συμβούλιο του ελληνιστικού τείχους, που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι σε αυτή τη θέση ήταν η αρχαία ελληνική πόλη Ηράκλειο και η πύλη στο τείχος του ακροπυργίου. Ο πυρήνας της πόλης Ηράκλειο εξακολουθεί να αγνοείται, αλλά θεωρείται ότι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του λόφου του κάστρου λόγω κοχυλιών και νομισμάτων που βρέθηκαν κατά τις πρόσφατες ανασκαφές.
Το κάστρο
Ένα μονοπάτι οδηγεί από το χώρο στάθμευσης μέχρι την πύλη του κάστρου. Είναι ανοιχτό καθημερινά μεταξύ 08:30 και 15:00. Αυτό που αποκαλούμε σήμερα Πλαταμώνας περιλαμβάνει την πόλη του Πλαταμώνα και το πραγματικό κάστρο. Η εκτεταμένη περιοχή έχει σχεδιαστεί ως πολύγωνο και είχε ακανόνιστους πύργους σε ακανόνιστα διαστήματα. Στους πρόποδες του λόφου, στα αριστερά και δεξιά της γης, που εκτείνεται στη θάλασσα, υπάρχουν δύο μικρότεροι πύργοι. Μόνο ο κύριος πύργος, που περιβάλλεται από το δικό του τείχος, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του συγκροτήματος. Δυστυχώς, δεν είναι ανοικτός στους επισκέπτες. Εδώ, σε μάχη, ήταν και η τελευταία υποχώρηση των κατοίκων. Για στρατηγικούς λόγους, υπάρχει μόνο μια σχετικά στενή πύλη που μπορεί να υπερασπιστεί καλά. Πολλές από τις απλές εκκλησίες, σπίτια, ένα σιδηρουργείο, κεραμικά και άλλα κτίρια μαρτυρούν τη ζωή του παρελθόντος. Μερικός καλοδιατηρημένα κανόνια, εξυπηρετούσαν στον μεταγενέστερο Μεσαίωνα, την άμυνα των πειρατών και τη γενική άμυνα του φρουρίου. Για να εξασφαλιστεί η παροχή νερού κατά τη διάρκεια μιας μακρόχρονης πολιορκίας, υπάρχουν αρκετές δεξαμενές στο χώρο.
Τα τείχη έχουν ύψος από 7,50 έως 9,50 μ. και πάχος μεταξύ 1,20 και 2 μέτρων. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχουν αυξηθεί συνεχώς, και τα μεμονωμένα τμήματα του κτιρίου μπορούν να γίνουν αντιληπτά μέχρι και σήμερα. Εκτός από το κατεστραμμένο άνω τμήμα της αμυντικής διαδρομής στα ανατολικά, τα υπόλοιπα διατηρούνται καλά. Το τείχος είναι προσβάσιμο σε διάφορα σημεία για τους επισκέπτες και σας προσκαλεί να απολαύσετε τη φανταστική θέα στη γύρω περιοχή.
Αρχικά το συγκρότημα του κάστρου περιβαλλόταν από ένα άλλο, χαμηλότερο τείχος. Αποτελούσε την πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το μόνο ανέπαφο κτίριο είναι η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Είναι πλούσια διακοσμημένη και προσφέρει χώρο για περίπου 30 πιστούς.
Παραδόξως, η κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας μέσω του λόφου πριν από μερικά χρόνια, από την άποψη των αρχαιολόγων, χρησιμοποίησε την εγκατάσταση περισσότερο από ό, τι την έβλαψε. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ανακαλύφθηκαν και άλλα αρχικά σχέδια κτιρίων τα οποία αποδίδονται στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου.
Παρούσα χρήση
Σήμερα, η ακρόπολη λειτουργεί ως ένας από τους χώρους για το Φεστιβάλ του Ολύμπου. Στην ύπαιθρο, με καλή ακουστική, πραγματοποιούνται εδώ θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.